Ichi

Japonsko, 2008, r. Fumihiko Sori
Ichi

Nečakane príjemná záležitosť. Na jednej strane solídna mäsiareň s dobre natočenými a patrične brutálnymi bojovými scénami (Japonci sa konečne naučili robiť digitálnu krv tak, že vyzerá skoro ako ozajstná), na strane druhej atmosférický, priam krehký príbeh o láske. Chémia medzi hlavnými postavami funguje tak dobre, že filmu odpustíte aj to, že ide vlastne o klasickú kurosawo-leonovskú schému a zloduchovia sú len stupídne prehrávajúci a smiešne grimasy strúhajúci šašovia.

7/10

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Anjeli a démoni

USA, 2009, r. Ron Howard
Anjeli a démoni

Po minulej skúsenosti som nečakal vôbec nič… a dostal som prekvapivo odsýpajúci a miestami dokonca aj napínavý thriller. Hoci najprv som sa musel prebrodiť zhruba 45-minútovým hnojiskom nezáživných vysvetľovacích dialógov, ktoré urážajú každého priemerne vzdelaného človeka. Potom sa našťastie začne poriadne vraždiť a Howard ukáže, že má zmysel pre tempo (aj keď polovicu práce zaňho robí Zimmer v životnej forme). Iste, nezbavilo sa to béčkových volovín a skrz-naskrz predvídateľných zvratov, ale na rozdiel od Da Vinciho kódu sa nad nimi vďaka svižnému behaniu z kostola do kostola nestihnete zamýšľať. Hanks je sympatickejší než minule, McGregor a Skarsgard hrajú svoj vyšší priemer. A dočkáte sa aj jedného značného prekvapenia – na to, že je to film s prístupnosťou PG-13, je prekvapivo drsný. Nielenže má slušný bodycount, ale nechýbajú kaluže krvi, vylúpnuté oči, žeravým železom označkované telá, potkany hodujúce na mŕtvole, upaľovanie zaživa… ako toto prešlo cez MPAA, to je pre mňa záhadou. Naozaj stačilo hovoriť slušne a neukazovať kozy?

7/10

Pokračovanie článku / Diskusia (0)

Star Trek

USA, 2009, r. J. J. Abrams
Star Trek

Najlepšia filmová sci-fi od Matrixu a najlepšia space opera… zhruba od Impéria vracajúceho úder. No nezbavíte sa pocitu, že to nie je úplne dokonalé. Tak, ako Abramsovej M:I:III niečo chýba do Bourna, tak aj Star Treku niečo chýba do akejsi hypotetickej ultradokonalej vesmírnej sci-fi. Nie je jednoduché definovať, čo to je. V tom filme totiž zdanlivo funguje úplne všetko. Spletitý príbeh výrazne presahuje klasickú „báchorku o pomste“ (pretože je maximálne osobný), je veľmi šikovne nalepený na starý Star Trek a zároveň sa nebojí vykročiť vlastnou cestou. Postavy sú nesmierne sympatické (úplne všetky!). Je to inteligentné, je to vtipné, má to neuveriteľné tempo, parádne triky a hlavný hudobný motív mi hral v hlave ešte hodinu po odchode z kina. Emócie Abrams vyčarúva lusknutím prstov (jediný pohľad do očí malého emzáčika zo základne na ľadovej planéte pri Peggovom odlete vám rozpovie dojímavý príbeh o priateľstve). Avšak v závere (a to asi bude ten problém) to zľahka stráca dych a napätie. Absolútne uspokojenie z akčného vyvrcholenia, aké z novodobých filmov poskytuje napr. Bournov mýtus, sa nedostaví. Ani to ale nič nemení na tom, že prílet Enterprise doprostred záverečnej prestrelky vyráža dych a je jedným z tých okamihov, pre ktoré milujeme veľké hlučné letné popcorny. Tak či onak, Star Trek je nesmierne zábavná jazda. Kus klasickej sci-fi prenesený do 21. storočia tým najšikovnejším spôsobom. Teraz už len aby to malo aj komerčný úspech a Abrams dostal príležitosť natočiť dvojku, v ktorej môže podobne ako Singer v X-2 siahnuť po onej tentokrát (tesne!) nedosiahnutej dokonalosti. Najlepšia hláška? „Šerm.“

9/10

Pokračovanie článku / Diskusia (1)

X-Men Origins: Wolverine

Austrálie / USA / Kanada, 2009, r. Gavin Hood
X-Men Origins: Wolverine

Veľmi nepríjemné prekvapenie (hoci, je to po tých suchých traileroch vlastne prekvapenie?). Scenár je v podstate prehliadkou školáckych chýb, za ktoré sa bez milosti vyhadzuje zo scenáristickej školy (vedľajšie postavy na jedno použitie, hrozne zle našraubovené premostenia, trápne predvídateľné „prekvapivé zvraty“, nevýrazní a hlavne hlúpi záporáci atd. atd.) a réžia je niečo tak bezvýrazného, že to nielenže nemá ani na popcornovo nadupanú Ratnerovu trojku, ale dokonca mi chodí po rozume prirovnanie k filmom ako Blade: Trinity či Elektra. Okrem srandy. Hlášky cca tri, všetky už boli v traileroch. Triky priemerné. Akčné scény hojné, ale napospol nezáživné, snáď len ten vrtuľník ma trochu prebral z letargie. Vydolujem zo seba 5/10, ale budem musieť použiť veľmi veľký bager. Kriste, veď mňa nudil dokonca aj ten Jackman!!!

5/10

Pokračovanie článku / Diskusia (0)